A vízről

Közismert, hogy a víz a földi élet alapvető feltétele. Egy ember napi vízigénye átlagosan 2 – 3 l víz. Két dl víz hiánya már szomjúságot kelt az emberben, ezért is 2 - 3 dl-esek az ivóvíz poharak.
Nem csak a víz mennyisége, hanem a víz minősége is hatással van az emberi szervezetre, ez indokolja a rendelkezésre álló – viszonylag kevés – édesvíz készlet minőségének megóvását, javítását, fogyasztókhoz történő – folyamatos - eljuttatását, a képződő szennyvizek tisztítását. Ez az egyik fő feladata a vízi-közművek üzemeltetőjének.
Már az ókorban is vigyáztak a vizek minőségére, Pompei városban már időszámításunk előtti időkben, zárt ólomcsövekkel vezették a forrásvizeket a házakba, kifolyó „kutakba”. A szennyvizek elvezetésére zárt, falazott csatornák létesültek.


Pompei, kifolyó "kút"                           Pompei, utcai szennyvízcsatorna

Efezus, ókori városban égetett kőagyag csövekkel vezették a vizet.


Efezus, vízvezető cső i.u. 120.

Rómában ma is látható vízcső hálózatok épültek az ivóvizek, szennyvizek vezetésére, már időszámításunk előtti években. A vízellátás fontos szerepét bizonyítja az is, hogy az ókori vízművek üzemeltetője előjogokkal rendelkezett, a római vízművek vezetője csak a mindenkori császárnak volt alárendelve.


Róma, aqueductus i.e. 272 (makett, meglévő)

eSzámla regisztráció

Vízmérőállás bejelentése

Szolgáltatási területünk

Fagyveszély

Fagyveszély

Csatorna használati illemtan

Csatorna használati illemtan

Korrekt partner

Uj Szechenyi Terv

Magyarorszag Megujul